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April 8, 2019 SENT VIA EMAIL

Mary McCune, Regulatory Analyst/Advocate
California Dental Association

1201 K Street, 14™ Floor

Sacramento, CA 95814

Dear Ms. McCune,

The Dental Board of California (Board) has received your March 14, 2019, letter stating that
confusion has arisen over the years about when it is appropriate to use BOTOX and dermal
fillers (Hyaluronic acid fillers) in dentistry; and that the California Dental Association (CDA) is
requesting the Board clarify their use via regulation.

The scope of practice of dentistry, as the Board is sure you know, is set out by the Legislature in
section 1625 of the Business and Professions Code’, which provides in part: “Dentistry is the
diagnosis or treatment, by surgery or other method, of diseases and lesions and the correction of
malpositions of the human teeth, alveolar process, gums, jaws, or associated structures; and such
diagnosis or treatment may include all necessary related procedures as well as the use of drugs,
anesthetic agents, and physical evaluation.”

CDA states that the confusion over the use of these products stems from the enactment of section
1638.1 and the creation of the Elective Facial Cosmetic Surgery (EFCS) Permit. CDA points to
an “interpretation” that all treatments that “improve facial esthetics” require an EFCS permit.
Specifically, CDA is requesting that the Board propose adding the following regulatory language
to address the confusion over this interpretation:

§ 1066. Definition of dentistry; clarification.

A dentist who provides procedures, treatments, or drugs, which s/he has received the
education and treatment to perform, for the esthetic clements of a dental treatment plan
intraorally or within the immediate perioral area, is practicing dentistry as defined in
Business and Professions Code § 16235.

The Board is unclear, however, where this “interpretation” originated. As CDA'’s letter points
out, the Board’s message, since 2011, has been consistent: cosmetic procedures, and the use of
appropriate products for those procedures, that are performed for one of the purposes laid out in
section 1625, and are part of a dental treatment plan fall into the definition of the practice of
dentistry. As with any dental procedure, the licensee must possess the knowledge, skill, and
ability as to when and how to perform a procedure. Potentially, the confusion began when

1 Unless otherwise specified, all statutory references are to the Business and Professions Code.



vertisi 1 onli ials misled California dentists into believing that they may offer

Botox and dermal filler injections to patients for purely cosmetic purposes unrelated to a dental
treatment plan, and training programs were offered to licensees who wanted to provide those
services. As you may know, the Board has pursued a few enforcement actions against purveyors
of these training programs, as well as against licensees who performed such cosmetic services.

The Board has concluded, however, that most general dentists understand how to incorporate the
use of Botox and dermal fillers into the delivery of dentistry in compliance with the Dental
Practice Act. Providing these services would be no different than providing other cosmetic
services as part of a dental treatment plan. Clearly, some orthodontic services are primarily
cosmetic, as are some prosthetic services, and restorations. The Board, only on rare occasions,
receives inquiries from licensed dentists regarding this issue.

In addition, the scope of practice of dentistry is fixed by statute. If it is true that confusion about
whether the use of BOTOX and Hyaluronic acid fillers is included in the scope defined by
section 1625 is tied to section 1638.1, then clarification would need to come from the
Legislature.

The Board has consulted with its Legal Counsel and at this time, the Board believes this issue
has been sufficiently addressed and will not be putting the issue on the Board’s agenda at the
May meeting. If this response is not sufficient, CDA is welcome to address the Board at a
publicly noticed Board meeting and the Board can decide then whether to again agendize this
issue for discussion at a future meeting.

Thank you for the opportunity to address CDA’s concerns.

Sincerely,

Ko, Budso, MW
Fran Burton, MSW
President

Dental Board of California



